Spreekangst? Ja en!

 

HEB JIJ DAT OOK? SPREEKANGST?

Angst om te presenteren in je werk, in je vereniging, tijdens een belangrijke familiegebeurtenis, of waar dan ook?

Klamme handen, knikkende knieën, steen in je maag, nachten wakker liggen voor hét moment?

Je neemt deel aan een teamdag. Je werkt tijdens de dag verschillende malen in kleine werkgroepen. De resultaten moeten door iedere werkgroep aan het hele team worden gepresenteerd door een lid van iedere werkgroep. Deze rol laat je graag aan anderen over! Je zou dat echter best wel graag willen, maar je durft niet.

Je bent een gepassioneerde professional en hebt ondertussen zoveel kennis en ervaring opgedaan in je vak, dat je dat graag wilt delen met anderen, maar je durft niet. Je bent al een paar keer gevraagd om over je werkinzichten een presentatie te verzorgen, maar tot nu toe heb je de boot afgehouden.

Je bent toe aan de volgende stap in je loopbaan. De volgende logische stap is de functie van project- of lijnmanager. Binnen het bedrijf waar je werkt, is een functie vacant, die op je lijf geschreven is, maar één ding houd je tegen. Een belangrijk onderdeel van deze functie is het verzorgen van presentaties aan stuurgroepen, managementteams. Je bent als de dood voor presenteren. Dat weerhoud je om die stap te zetten!

Angst om te presenteren kent diverse redenen. Dat je bang bent dat je niet uit je woorden komt of je tekst vergeet, dat je je afvraagt wie er op je verhaal zit te wachten of zelfs dat het niet interessant genoeg is voor de luisteraars. Achter iedere angst zit een bepaalde gedachte: ik mag geen fouten maken, ik moet mijn presentatie perfect doen, ik moet origineel zijn, mensen zichtbaar boeien. Veelal onrealistische verwachtingen van jezelf en beelden van anderen. Die verwachtingen en beelden zorgen voor angst en voor de lichamelijke sensaties, zoals de knikkende knieën, klamme handen, ernstig transpireren, gevoelens van paniek, stenen op je maag, pijn op de borst, hoofdpijn, onrustige bewegingen, etc.

Angst is oké. Dat hoort erbij in ons leven. Dat behoedt ons om te grote risico’s te nemen. Dat houdt ons buiten levensgevaar. Dat voorkomt dat we dingen doen, waardoor we onszelf schade aandoen. Maar de levensbedreigende gevaren van weleer zijn ondertussen vervangen door gevaren dat we fouten maken, niet gewaardeerd of serieus genomen worden door anderen, angst voor een negatieve beoordeling of waardering.

Angst hoort dus bij het leven. Het zorgt ervoor dat we het goede doen om de gevaren van deze tijd te trotseren, te vermijden. Maar teveel angst of irreële angst belemmert ons onnodig om de dingen te doen die we leuk of belangrijk vinden. Een slechte ervaring kan ertoe leiden dat we iets niet meer doen, om te vermijden dat we weer dezelfde slechte ervaring beleven.

Hebben wij dat ook? Absoluut!

Ook wij, Dyon Scheijen en Frans Kemps, de schrijvers van deze Blog, hebben vrijwel iedere dag te maken met onze angsten, wanneer we op welke manier dan ook, onszelf of ons werk presenteren. Maar we hebben al werkend geleerd om deze angst klein genoeg en de uitdagingen van onze presentaties groot genoeg te maken. En we hebben onze presentatievaardigheden verder ontwikkeld. Oftewel, we hebben best angst of een soort van spanning om een presentatie te geven of om onszelf te presenteren, maar dat belemmert ons niet meer om het te doen.

We willen deze overwinning van spreekangst graag delen, we hebben mensen die zelf nog te veel spreekangst ervaren iets te vertellen. Wij beschikken ook over de nodige handvatten om het geven van een presentatie aantrekkelijk te maken.

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om dit alles in een goed doordachte  cursus/training vorm te geven. Een 3-daagse (iedere 2 weken 1 dag) training met een kleine groep van 8 deelnemers, met 2 ervaren trainers, waarbij ieders persoonlijke angsten om presenteren te vermijden en de uitdagingen om ondanks de angst toch te spreken in het openbaar, de basis vormen voor het vinden en oefenen van de eigen passende vorm. Persoonlijk, praktisch door veel te oefenen, waarbij de eigen ervaringen/omstandigheden de inhoud bepalen, intensief, grensverleggend en hierdoor soms spannend, in een veilige leeromgeving.

Net door te ervaren dat het kan en zelfs leuk zal zijn, is het mogelijk om de angst te overwinnen.

In een voortraject voeren we met alle kandidaten een gesprek om persoonlijke doelen in beeld te brengen en krijgt iedere deelnemer een soort van ‘huiswerk’ om zich voor te bereiden op deze 3-daagse training. Na afloop zorgen we voor een soort van nazorgtraject, waarbij additioneel een vervolg in de vorm van terugkommomenten en/of individuele training/coaching tot de mogelijkheden behoort.

Begin oktober komen wij met informatie over het 3-daagse programma, data, plaats, kosten en aanmeldingsstappen.

Wij zijn ervaren trainers/coaches/begeleiders van creatieve en (inter-)actieve groepssessies over uiteenlopende onderwerpen,  presentatoren en gespreksleiders. Wil je je alvast een beter beeld vormen over wie wij zijn? Lees dan onze LinkedIn profielen en onze websites.

dyonscheijen.nl

kempswerkt.nl

Nu al nieuwsgierig naar ons aanbod?

 

Bel of mail

 

Dyon Scheijen 

06-18485735

dyon.scheijen@gmail.com

 

Frans Kemps 

06-54310165

frans@kempswerkt.nl

 

 

 

2 gedachten over “Spreekangst? Ja en!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *